UITLEG OVER ALLERGENEN

ALGEMENE INFORMATIE OVER ALLERGENEN



Verplicht te vermelden allergenen


In de etikettering van voedingsmiddelen moet de aanwezigheid worden vermeld van de volgende stoffen die voedingsintoleranties of -allergieën kunnen veroorzaken (Verordening (EU) Nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (externe link)):


glutenbevattende granen, namelijk tarwe (zoals spelt en khorasantarwe), rogge, gerst, haver of de hybride soorten daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen;

schaaldieren en producten op basis van schaaldieren;

eieren en producten op basis van eieren;

vis en producten op basis van vis;

aardnoten en producten op basis van aardnoten;

soja en producten op basis van soja;

melk en producten op basis van melk (inclusief lactose).

noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten en producten op basis van noten;

selderij en producten op basis van selderij;

mosterd en producten op basis van mosterd;

sesamzaad en producten op basis van sesamzaad;

zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l, uitgedrukt als SO2;

lupine en producten op basis van lupine;

weekdieren en producten op basis van weekdieren.


Deze allergenen moeten altijd worden vermeld als ze bij de productie of de bereiding van een levensmiddel worden gebruikt en nog in het eindproduct aanwezig zijn, zelfs in een gewijzigde vorm.

Ze moeten, ongeacht hun gehalte, ook altijd opgenomen worden in de lijst van ingrediënten, behalve sulfiet waarvoor een meldingsdrempel is vastgelegd (10 mg/kg of l). De allergenen moeten duidelijk te onderscheiden zijn van de rest van de ingrediënten, bijvoorbeeld door de namen ervan in het vet, in hoofdletters of in een andere kleur te drukken, zodat ze opvallen.


Als er geen ingrediëntenlijst is, wordt de vermelding ‘bevat’ gebruikt, gevolgd door de naam van de allergenen. Deze vermelding is niet nodig als de benaming van het levensmiddel duidelijk verwijst naar de desbetreffende stof of het product (bv. ‘geroosterde pinda's’).


Sinds 13 december 2014 is de declaratie van deze allergenen ook verplicht voor niet voorverpakte levensmiddelen.


Voor allergenen die niet opgenomen zijn in de bovenstaande lijst, is het daarentegen mogelijk dat deze allergenen aanwezig zijn in een product zonder dat ze duidelijk vermeld worden in de etikettering.

Dit is bijvoorbeeld het geval voor producten die geen ingrediëntenlijst dragen (bvb: alcoholische dranken) en wanneer ingrediënten zonder een duidelijke verwijzing naar het allergeen vermeld worden.

! Hun afwezigheid in de lijst van ingrediënten betekent niet systematisch dat ze afwezig zijn in het product!




Bijzondere maatregelen voor gluten


Mensen met glutenintolerantie of coeliakie moeten gluten volledig en voor altijd uit hun voeding verbannen. Zij moeten dus over aangepaste levensmiddelen kunnen beschikken die aan hun nutritionele behoeften voldoen. De etikettering van deze producten moet voldoen aan alle regels in verband met de vermelding van allergenen, maar daarnaast ook supplementaire vermeldingen bevatten (Verordening 41/2009/EG betreffende de samenstelling en de etikettering van levensmiddelen die geschikt zijn voor personen met glutenintolerantie (externe link)).


De vermeldingen "met zeer laag glutengehalte" is voorbehouden aan de producten met een glutengehalte van maximaal 100 mg/kg, de vermelding “glutenvrij” wordt gebruikt voor de producten waarvan het glutengehalte maximum 20 mg/kg bedraagt.


Deze bepalingen worden half juli 2016 vervangen door de Verordening (EU) nr. 828/2014 van de Commissie van 30 juli 2014 (externe link), betreffende de eisen die van toepassing zijn voor het verstrekken van voedselinformatie aan consumenten over de afwezigheid of de beperkte aanwezigheid van gluten in voedsel. De criteria blijven echter ongewijzigd.




Nuttige Contacten



Federale Overheidsdienst (FOD), Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu / DG Dieren, Planten en Voeding

www.gezondheid.belgie.be (externe link)


FAVV (Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen)

www.favv.be (externe link)


CIRIHA (Centrum voor Informatie en Onderzoek omtrent voedselintolerantie en –hygiëne)

www.ciriha.org (externe link)


ASTMA EN ALLERGIEKOEPEL vzw

www.astma-en-allergiekoepel.be (externe link)


Kind & Gezin

www.kindengezin.be (externe link)


VBVD (Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten)

www.vbvd.org (externe link)


FEVIA (Federatie Voedingsindustrie)

www.fevia.be (externe link)